Diz protezi çeşitleri :

Diz protezlerini yapı itibari ile üçe ayırabiliriz.

Birincisi standart diz protezleri. Diz ekleminin oluşturan bütün yüzeyleri değiştirildiği ve arasında Polietilen parça bulunan günümüzde en çok kullanılan protez şeklidir. Bu tip protezler hem manuel yani geleneksel yolla hem de robotik olarak uygulanabilir. Metalik alaşımları hemen hemen tüm markalarda aynı olsa da bazen farklı yüzey kaplamalar kullanılabilmektedir.

İkincisi kısmi (yarım) diz protezleridir. Bu tip protezler eklemin sadece aşınmış olan tek bir tarafının değiştirildiği sağlam olan eklem yüzünün korunduğu tip protezlerdir. Diz eklemindeki aşınmalar genellikle iç (medial) eklem yüzünde görüldüğünden en çok bu tarafta kullanılır. Bu tip protezin uygulanabilmesi için eklemin bağ yapısında ve anatomik dengesinde problem olmaması hastanın çok kilolu ve ileri yaşta olmaması gereklidir. Yarım diz protezlerinde hastalarımız tam diz protezine göre günlük hayata daha erken dönerler. Protez için uygulanan cilt kesisi daha küçük kanama ve komplikasyon riskleri daha azdır. Bu tip protezlerden sonra ilerleyen yıllarda standart diz protezine geçiş yapılabilir. Üçüncü ve daha az kullanılan tip protez şekli ise yama (mini) protezlerdir. Diğer bir adı ise yüzey kaplama protezidir. Aslında buna bir protez demek çok doğru değil. Bu işlem kıkırdağın lokal olarak aşındığı bölgelere yerleştirilen metalik yüzey kaplamalardır. Çok az kullanılsa da doğru seçilmiş hastalarda güzel sonuçları olan ve standart protez öncesi hastamıza vakit kazandıran önemli bir tedavi alternatifidir.

Hem kısmı diz protezlerinde hem de mini yüzey kaplama protezlerinde ilerleyen yıllarda standart diz protezine geçme ihtimali vardır.

Diz protezi olacak hastalarımız ameliyat öncesi nelere dikkat etmeliler. Bütün muayeneleri ve görüntülemeleri tamamlanarak doktoru ile birlikte diz protezi ameliyatı olmaya karar veren hastalarımız için ameliyat öncesi günlerde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle sık sık tekrar eden idrar yolu diş ya da boğaz enfeksiyonu gibi durumlarınız varsa bunu mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız. Vücutta enfeksiyon kaynağı olan hastalarımızda ameliyat sonrası protez enfeksiyonu gelişme riski fazladır. O yüzden bu ve benzeri bir enfeksiyon geçiriyor iseniz öncelikli olarak bunun tedavisi mutlaka gereklidir. İkinci önemli konu herhangi bir sebeple kan sulandırıcı kullanıyor iseniz doktorunuz ameliyattan en az beş gün önce bu kan sulandırıcının kesilmesini isteyecektir. Her ne kadar ameliyat sırasında turnike adı verilen tansiyon aletine benzer bir cihazla ameliyat bölgesine gelen kan akımı durdurularak ameliyat yapılıyor olsa da kanama riskini azaltmak için kan sulandırıcıların ameliyattan önce kesilmiş olması gereklidir. Bütün ameliyatlar da olduğu gibi diz protezi ameliyatından önce de gerekli rutin kan tetkikleri EKG ve akciğer grafisi ile anestezi konsültasyonun yapılmaktadır. Eğer anestezi uzmanı başka branşların da görüşünü almak isterse gerekli konsültasyonlarla diğer doktorlar da sizi değerlendirir. Bütün değerlendirmelerden sonra anestezi doktoru bu ameliyat için size hangi tip anestezi uygulayacağına karar verir. Hangi tür anestezi olursa olsun ameliyattan önce en az altı saatlik açlık süresi gereklidir.