Diz protezi kimlere yapılır:

Diz eklemi pek çok sebeple yıpranabilir. Özellikle fazla kilo romatizmal hastalıklar geçirilmiş travmalar ve kırıklar ihmal edilmiş menisküs yırtıkları geçirilmiş eklem enfeksiyonları gibi pek çok sebep diz eklemi kıkırdaklarını aşındırıp bozabilir. Kıkırdak aşınması ağrı hareket kısıtlılığı sürtünme dizilerden ses gelmesi şişme takılma yürüme zorlukları gibi problemlere yol açabilir. Özellikle diz ekleminde ki aşınmalardan dolayı günlük yaşam kalitesi bozulmuş şiddetli ağrıları olan ve diğer ameliyat dışı tedavi yöntemlerinden fayda görmemiş hastalarımız diz protezi için uygun adaylardır.

Peki protez ameliyatı kararı verirken doktor olarak biz nelere bakıyoruz, hasta olarak sizin nelere dikkat etmeniz gerekir.

Doktor olarak bizim diz protezi ameliyatı Kararı verirken dikkat ettiğimiz en önemli faktör hastamızın ağrısı ve günlük yaşam kalitesidir. Sadece filmleri kötü olduğu için ameliyat kararı verilmez. Ameliyata karar verirken hastamızın şikayetleri rahatsızlığının ne zaman başladığı ve öyküsü daha önce gördüğü tedaviler ve gerekli filmleri ile muayene bulguları birlikte değerlendirilerek hastamız için en doğru karar verilmeye çalışılır. O yüzden bu aşamada hekim hasta iş birliği ve güveni çok önemlidir. Bazı durumlarda hastalarımız ameliyat sonrası yaşayabilecekleri ağrıdan ve çevrelerinden duydukları kötü hasta hikayelerinden etkilenerek ameliyatlarını geciktirebilirler. Aslında hastalarımız diledikleri zaman ameliyatların olabilirler ancak çok gecikmiş durumlarda yaşanabilecek olan kas kayıpları eklem fonksiyon bozuklukları dizlerdeki problemlere bağlı belde ve kalçada oluşan ağrılar kullanılan ağrı kesicilere bağlı uzun dönem yan etkiler artabileceğinden ameliyat aşamasına gelmiş bir diz için uzun süre beklemek ve ameliyatı geciktirmek ameliyat sonrası rehabilitasyon sürecini uzatabilir. Her ne kadar diz protezi ameliyatı hayati bir ameliyat olmasa da problem çok ilerlemeden ve ihmal edilmeden ameliyat olmak çok önemlidir. Diz protezi hastalarımızdan en çok duyduğumuz sorulardan bir tanesi de ameliyat kararı verirken hastamızın yaşıdır. Aslında diz protezi ameliyatı için bir yaş kriteri yoktur. Ancak diz protezlerinin ortalama 25 30 yıl ömrü olduğu düşünüldüğünde ameliyatın mümkün olduğunca geç yaşlarda yapılması tercih edilir. Tabii ki burada ağrıları şiddetli olan yürümekte zorluk çeken günlük ev işlerini ve çalışma hayatını devam ettirmekte zorlanan genç hastalarımızda da diğer ameliyat dışı tedavi yöntemlerinden fayda göremediysek protez tedavisi en doğru seçenek olacaktır. Ancak ne genç yaş ne de çok ileri yaş protez kararında belirleyici değildir. Günümüz teknolojisinde hiçbir hastanın şiddetli ağrılarla ve aksayarak topallayarak hayatını sürdürmeye çalışması kabul edilemez. Bu sebeple genç yaştaki hastalarımızda da diz protezi ameliyatı başarıyla uygulanabilir.