Diz protezi ömrünü nasıl uzatabiliriz?

Özellikle son yıllarda giderek artan teknolojik gelişmelerle Protez teknolojisi de hızlıca ilerlemiş ve günümüz protezlerinde kullanım ömrü 25 30 yıllara kadar uzamıştır. Tabii ki protez dediğimiz metalik alaşımın bir son kullanma tarihi yok. Burada protez ömrünü belirleyen en önemli unsur protezin kemikli birleşme yerlerinde olan gevşemelerdir.
Protezin kullanım ömrü pekçok farklı sebepten etkilenebilir. Kullanılan protezin kalitesi, yapılan ameliyatın hastanın anatomisine uygunluğu, hastalarımızın protezi kullanma şekilleri, hastamızın kilosu, ameliyat sonrası hekiminin önerilerine ne kadar uyum gösterdiği gibi pek çok faktörden etkilenebilir. Bu konuda hekimin ve hastanın farklı görevleri ve protez ömrü üzerinde farklı etkileri vardır.
Hekimin görevi en uygun en kaliteli en dayanıklı protezi hastasının anatomisine en uygun şekilde yerleştirmek ameliyat sonrası kontrollerini ve önerilerini yapmak hastasını yakın takip ederek protezi çok uzun süre kullanabilmesini sağlamaktır.
Hastamızın görevleri ise protezli dizini korumak, kilo almamak varsa mevcut kilosunu azaltmak, ameliyat sonrası verilen egzersizlerini düzenli yaparak kaslarını kuvvetlendirmek, protezili dizinin yaparken çok zorlandığı hareketlerde ısrar etmemek, dizini yere çökerek temizlik ibadet ve benzeri zorlayıcı hareketleri yapmamaktır. Ayrıca hastalarımızın vücutlarında başka herhangi bir sebeple oluşmuş olan enfeksiyonlarını örneğin diş apsesi idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarını ihmal etmeden hemen ilgili branş doktorlarına başvurarak tedavilerini sağlamaları gerekir. Çünkü vücudun başka bir yerinde olan enfeksiyon küçük bir ihtimal de olsa proteze bulaşabilir. Öyle bir durum protezin değişmesine kadar giden ciddi Sonuçlara yol açabilir. O yüzden protezli hastalarımızın vücutlarındaki enfeksiyonları ihmal etmemeleri gerekir.
Bu şekilde hekim hasta işbirliği ile proteze özen göstererek kullanmak protez ömrünü uzatır ve hastalarımız uzun yıllar protezli dizlerini kendi dizleri gibi kullanabilir ve hatta ameliyat olduklarını bile unutabilirler.