Robotik Diz protezinin avantajlari nelerdir?

Günümüzde protez ameliyatları temelde iki farklı şekilde yapılabilir. Birincisi geleneksel yani manuel yöntem ikincisi ise Daha teknolojik olan robotik diz protezi yöntemidir. Her iki yöntemde de oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Diz protezi ameliyatı nda temel amacımız hastamızın eklem fonksiyonlarını geri kazandırmak olduğu için diz eklemi bozulmadan kireçlenmeden önceki Orjinal anatomiye en yakın şekilde yerleştirilen protez en başarılı ve uzun Ömürlü protez olacaktır. Peki bu nasıl yapılabilir?

Geleneksel yöntem de protez setlerin içerisindeki ölçme aparatları kullanılarak elimizle ve gözümüzle ölçü olarak yaptığımız ameliyatları Robotik yöntemde robotun yönlendirmesi ile milimetrenin onda biri hata payı ile yapabiliyorUz. İnsan elinin ve insan gözünün ölçü alma kapasiteleri sınırlıdır. Ancak diz eklemi ve diz eklemi ne komşu bütün yapılar ayrıca kalça ve ayak bileği düzlemleri ile diz çevresi bağların gerginliği veya gevşekliği ameliyat öncesinde robota tanıtıldığında robot hastamız için en doğru protez yerleşimini sağlayacaktır.
Her hastanın dizi birbirinden farklı olduğu gibi aslında bir hastanın iki dizi bile birbirinden farklıdır. Bu yüzden herkese aynı protez koyulamayacağı gibi aslında bir kişinin iki dizine bile aynı protez yerleştirilmez. Buradaki milimetrik ve açısal farklılıklar aslında protezden memnuniyet oranını belirleyen en önemli faktörlerdir. Ayrıca kişinin Orjinal anatomisine en yakın şekilde yerleştirilen protez ile hastalarımız hem daha rahat yürüyecek hem de uzun Ömürlü bir proteze sahip olacaklardır.

Robotik Diz protezinin diğer önemli avantajları ameliyat sırasında geleneksel yöntemdeki gibi uyluk kemiğinin ilik kanalı açılmadığı için kan kaybı ve pıhtı oluşma riski çok daha azdır. Aşınmış eklem yüzeyleri Tıraşlanarak yapılan bir ameliyat şekli olduğu için ameliyat sonrası ağrı manuel yönteme göre çok daha azdır. Hastalarımızın ameliyat sonrası rehabilitasyonu yürümesi ve günlük hayata dönüşü çok daha hızlı olmaktadır.

Robotik yöntemle hastamızın kalça diz ayak bileği eksenine en uygun şekilde ve en uygun bağ dengesi ile yerleştirilen bir protez ile hastamız protezli dizini kendi dizi gibi hisseder ve kullanır.